DEN VITA NORMEN

 

Modevärldens glamourösa sidor vägs ofta upp av alla dess baksidor. Bakom den glorifierande fasaden gömmer sig slavarbete, miljöförstöring och en lång historia av strukturell rasism.

113506411

Supermodellen Iman

//
//
Nyligen uttalade sig den kända modellen Iman Mohamed Abdulmajid i tidningen Vogue om modeskaparnas rasistiska fördomar. Hon uppmanar även till bojkott av de designers och märken som inte använder sig av svarta modeller på catwalken och i reklamkampanjer. Hon menar att: “Det känns som att i dessa tider behöver vi sätta ner foten ordentligt, som på sextiotalet, genom att säga: ‘Om ni inte använder svarta modeller, då bojkottar vi er”.

Iman har jobbat som modell sedan 70-talet och hon har sett hur modevärlden förändrats när det kommer till valet av modeller. “Det är något otroligt fel. Vi har en president [i Usa] och en first lady som är svarta. Du skulle kunna tro att saker och ting har förändrats. Men sen inser du att det har det inte. Faktum är att det har gått bakåt” fortsätter hon berätta för Vogue.

Enligt en undersökning gjord av New York Times var endast 6% av de modeller som användes under den senaste modeveckan i New York av afroamerikanskt ursprung och året innan stod de vita modellerna för 91,8%.

italian-vogue-a-black-issue-july-08

Vogue Italias “The Black Issue”-utgåva

För att uppmärksamma den vita majoriteten i modebranschen publicerade Italienska Vogue 2008 en specialutgåva med endast svarta modeller. En bra initiativ, men ska det verkligen behöva vara så? Ska det krävas ett specialnummer för att ge plats åt alla slags etniciteter?

Karl+Lagerfeld+Chanel+Runway+Paris+Fashion+CtIFAknsRU1l

Chanel+Runway+Paris+Fashion+Week+Spring+Summer+6UihbO8S5Wpl

Chanel

Märken som ofta får kritik för deras brist på modellvariationer är Chanel och Dior. Dessa gigantiska och väletablerade modehus skulle kunna påverka industrins syn på mångfald. Med den vita modellen som norm stannar jämställdhetsutvecklingen. Iman menar också att bojkotten och upproret kan skötas via sociala medier – en plattform många modeskapare är beroende av idag. “Om vi engagerar i sociala medier, lita på mig, det kommer att kännas i deras fickor. Om vi tar striden där, kommer de att känna av protesterna.”

alek-wek1

Supermodellen Alek Wek

// Text: Felicia Eriksson//