MODE + KULTUR + STHLM

 

Just nu ligger ovanligt mycket fokus på mode runt om i Stockholm. På muséer visas ett flertal utställningar för den kultur- och modeintresserade!

THIELSKA GALLERIET / STOCKHOLM NEW

stockholmnew-eng-433x560pxjpg

Mellan den 5 juni och första september i år visas utställningen “Stockholm New — nationalromantik från dubbla sekelskiften: modefotografi möter måleri” på Thielska Galleriet. Stockholm New var ett Svenskt livsstilsmagasin som utgavs i tolv nummer och publicerades mellan 1992 och 2002. Magasinet blev mångfaldigt prisbelönat och fick ett stort genombrott internationellt. Nu har det bästa materialet från tidningen samlats i en bok tillsammans med ett flertal svenska och internationella modefotografer samt diverse andra kreatörer.

stockholm_new_nr12_coverjpg

Kronprinsessan Victoria på framsidan av sista numret 2002, http://www.brittonbritton.se/stockholm-new-publishing  

I dialog med Thielska’s samling av nordiskt måleri från förra sekelskiftet kommer fotografierna från Stockholm New smälta samman och förena konsten och modet. ”Precis som konstnärerna då ägnade vi oss på Stockholm New åt nationalromantik — en slags dyrkan av vår hembygd med alla dess skatter, drömmar, myter och fantasier”, säger Claes Britton, chefredaktör för Stockholm New tillsammans med sin kompanjon och hustru Christina Sollenberg Britton. ”Vår förhoppning är att en del besökare på utställningen skall komma att se såväl fotografin som måleriet med nya ögon.

FOTOGRAFISKA / HELMUT NEWTON 

283867

På Fotografiska visas utställningen “Helmut Newton” 31 maj – 29 september i år. Här visas några av den kontroversiella fotografens bästa verk. Fotografiska beskriver Newton enligt följande:

“På ett intelligent, envetet sätt introducerade Newton sitt eget perspektiv inom ramarna för de uppdrag han utförde, för internationella tidningar och modemagasin som Vogue – som han hade ett långt samarbete med – och bland många andra, ElleQueenSternNova. Newton var pionjären som redan på 1960-talet använde provokativa komponenter och mångbottnade narrativ för att underminera modefotografins konventioner. Medan andra fortfarande avbildade modellen som anonym skyltdocka hade Newtons modeller personlighet. Med sina radikala kompositioner berättade han en historia, gav inblick i en viss sorts livsstil i en viss sorts klass. Där andra stängde in sig i studiorummet sökte han det naturliga ljuset och de dokumentära miljöerna: från stadsgatornas nattmörker och dunkla, högborgerliga interiörer till det skarpa solljuset på franska Rivierans stränder. Medan andra satte modets artefakter i fokus utforskade Newton dess sociala och sensuella underströmmar, vägledd av sin unika, fyndiga och provokativa erotiska kompass. Mot dåtidens konventioner ställde han en diametralt motsatt karaktär: den självsäkra, moderna kvinnan. “

Slide-026_fg748billboard

Bilder från fotografiskas hemsida

Helmut Newton dog till följderna av en tragisk bilolycka 2004 men hans konst har influerat en hel världs syn att se på modefotografi.

ARKITEKTUR- OCH DESIGNCENTRUM / THE FASHION WORLD OF JEAN PAUL GAULT

rainer-torrado© Rainer Torrado

På arkitektur- och designcentrum visas ”The Fashion World of Jean Paul Gaultier – From the Sidewalk to the Catwalk” mellan den 15 juni och den 22 september. Detta är den första internationella utställningen som vigs åt den franska designern.

Jean Paul Galutier har kommit att kallas för “l’enfant terrible”, en rebellisk och revolutionär modeskapare som tänjer på gränserna. Gaultier lanserade sin fösta prêt-à-porter kollektion 1976 och han grundade sitt eget couturehus 1997.

paolo-roversi

© Paolo Roversi

Utställningen innehåller 120 utstyrslar och ett flertal dokument. Även videos med fotografer som Andy Warhol, David LaChapelle och Cindy Sherman finns med och kompletterar utställningen.