Loreen – Schlagerfavoriten som blivit modeikon

Få kan väl ha missat Loreens framfart i den svenska musik- och modevärlden det senaste året? Lorine Zineb Noka Talhaoui, som hon egentligen heter, tog Sverige och Melodifestivalen med storm när hon tidigare i år tog hem titeln med sin låt “Euphoria”.

Låten har spelats gång på gång i olika radiokanaler och Loreen är efter sin succéhit befogad storfavorit när Eurovision Song Contest avgörs i Baku, Azerbajdzjan nu på lördag.

Men att musiken skulle vara Loreens enda intresse – det kan ni glömma. Efter framfarten och den enorma uppmärksamheten kring hennes kulturella framträdande i ESC har även hennes kunskaper och val av kläder fått utgöra en stor del i medierna.

För Expressens Mode&Skönhet har Loreen talat ut – om sin lite speciella klädstil, kärlekslivet och mycket mer.

För en kändis av Loreens kaliber förväntar man sig att märkeskläderna ligger på hög i lägenheten i Hornstull, Stockholm. Men så är inte fallet – Loreen beskriver sig istället sig själv som en “second hand-brutta”.

- Jag tycker vi massproducerar kläder alldeles för mycket. Visst gillar jag kvalitet, men det måste inte vara nytt. En favoritbutik är Judits Second hand på Hornsgatan i Stockholm. De säljer begagnade märkeskläder. En hel del shoppar jag även på Stockholms Stadsmission. Men ska jag man handla second hand är det bäst att åka utanför storstan. Det är till exempel billigare med second hand-kläder i Eskilstuna än i Stockholm, säger Loreen till Expressens Mode&Skönhet.

Loreen berättar också om hur hon gärna blandar de kreativa delarna i sitt liv. Ska hon ställa upp på en speciell fotografering så slutar det ofta med att hon går loss i klädbutikerna – då hon gärna vill förmedla en viss känsla med det hon bär.
- Jag inspireras av själva projektet och tänker på det som en enda stor tavla när jag ska klä mig. Under sådana perioder är jag nästan som en shopoholic. Däremellan har jag väldigt lugna perioder när jag nästan inte handlar något alls. Min klädstil vill jag beskriva som oberäknelig, haha. Ena dagen klär jag mig väldigt avskalat, en annan är det bara tokmycket som gäller. Jag är inte speciellt trendig, men jag tänker mycket på vilken känsla jag vill förmedla när jag klär mig. Precis som när jag målar eller står på scen, säger hon

Inspireras du av ditt marockanska arv?
- Ja, när jag går hemma kan jag klä mig i marockanska kaftaner, annars har jag en hel del toffel-liknande skor eller marockanska skärp, smycken och väskor.

Något oväntat du troligtvis inte visste om Loreen är vad hon dras till för killar. Så listen up, grabbar.
- Jag dras till skogshuggarnissar. De ska vara naturligt vackra men inte bry sig så mycket. Jordade killar som har en fingertoppskänsla för vilka färger de klär i, en medvetenhet som ändå är omedveten. Jag dras inte till kostymnissar, hellre den slitna och inte så tillrättalagda stilen, avslöjar Loreen.

Kort och gott; Loreen om..

…sitt bästa klädköp: – Åh, jag älskar mina pumps från Acne! Jag ju lite skofetischist. Vissa tycker att de är tokfula medan andra anser att de är helt fantastiskt snygga med sin platå och spetsklack, det är liksom två skor i en. Senast jag hade på mig pumpsen var på Grammisgalan.

…stilikonen: - Utan tvekan Grace Jones. Hon klär sig unisex. Det tycker jag är häftigt. Någon som däremot klär sig snyggt i Sveriges artistvärld är Titiyo.

…fulaste modet: - Tidigt 90-tal som MC Hammer och videon “U can’t touch this”. Alla tajts och allt baddräktstyg, usch det var ju bedrövligt.